Apple Bukan Lagi Raja Dow. Mari Temui Pemimpin Baru Teknologi

New York (Perniagaan CNN) Temui raja teknologi baru Dow: Salesforce. Syarikat perisian, yang membuat debut Dow pada hari Isnin, kini merupakan pemegang indeks ketiga terbesar. Dikatakan berita forex hari ini kemasukan Salesforce (CRM) dan berat badannya yang tinggi mungkin kelihatan ganjil bagi pelabur pada mulanya.

Ia telah dipilih oleh lebih daripada dua syarikat trilion dolar lain, Amazon (AMZN) dan pemilik Google Alphabet (GOOGL), dan merupakan bahagian Dow yang lebih besar daripada penyokong teknologi Dow Microsoft (MSFT), IBM (IBM) yang lebih mantap ), Epal. (AAPL), Cisco (CSCO) dan Intel (INTC). Nilai pasaran Salesforce adalah $ 240 bilion, berbanding Apple lebih dari $ 2 trilion dan Microsoft $ 1.7 trilion.

Ini kerana Dow, tidak seperti S&P 500 dan banyak indeks lain, meletakkan kedudukannya berdasarkan harga saham dan bukannya nilai pasaran. Ini berlaku sejak Charles Dow pertama kali mendirikan pendahulu Dow Jones Industrial Average pada tahun 1885, ketika hanya ada 12 saham dan bukannya 30 dan harganya lebih penting daripada nilai pasaran.

Salesforce adalah salah satu daripada tiga syarikat Dow baru untuk bergabung dalam indeks pada hari Isnin, bersama dengan bioteknologi Amgen (AMGN) dan konglomerat industri Honeywell (HON).

Pada pandangan kami, rombakan itu menekankan pentingnya kepelbagaian dalam memastikan pelabur terdedah kepada pemenang dalam dunia pasca-Covid-19, “kata Mark Haefele, ketua pegawai pelaburan UBS Global Wealth Management, dalam laporan pada hari Isnin. Pegangan utama Dow bukan anggota kumpulan FAANG, menjadikannya barometer ekonomi digital yang kurang relevan pada tahun 2020. Ini adalah salah satu sebab utama Dow tidak stabil untuk tahun ini, berikutan kenaikan S&P 500 dan Nasdaq serta pelaburan utama lain pada tahun 2020 yang telah meningkat dengan ketara sejak Mac.

Apple, yang baru-baru ini menyelesaikan pembahagian saham untuk menurunkan harga sahamnya, adalah komponen sebelumnya yang paling berwajaran tinggi di Dow. Tetapi sekarang bahawa stok diperdagangkan hanya $ 128, Apple telah berubah menjadi Dow terbesar dengan berat hanya 17 lebih besar, sedikit di depan IBM dan tepat di belakang Disney (DIS). Oleh kerana Amazon dan Alphabet kedua-duanya berkongsi harga saham empat digit, anda tidak boleh menambahkannya ke Dow melainkan mereka juga membahagikan saham mereka. Jika tidak, mereka akan membentuk peratusan berat Dow yang sangat besar.

Jurucakap S&P Dow Jones Indices memberitahu CNN Business bahawa pengganti Dow yang berpotensi juga harus menentukan berat badan yang wajar berdasarkan harga sahamnya. Pertimbangan ini mungkin merupakan sebab utama mengapa dua syarikat gergasi teknologi lain, pemimpin chip Nvidia (NVDA) dan syarikat perisian Adobe (ADBE), tidak dimasukkan dalam Dow, walaupun kedua-duanya lebih berharga daripada Salesforce. Setiap saham diperdagangkan lebih dari $ 500 sesaham. Jurucakap itu menambah bahawa setiap kali perubahan dilakukan kepada Dow, “banyak faktor dipertimbangkan, termasuk mencoba untuk mewakili sejumlah besar sektor industri dan subkumpulan” di antara saham yang lebih besar.

Kerana Salesforce lebih masuk akal untuk ditambahkan daripada Facebook

Tetapi Howard Silverblatt, penganalisis kanan untuk S&P Dow Jones Index, menyatakan bahawa penambahan Salesforce akan membolehkan Dow mengekalkan wajaran hampir 25% untuk saham teknologi murni. Pasaran sentiasa berubah dan barometer pasaran mesti berubah dengannya, tulis Silverblatt dalam catatan blognya. Setiap perubahan mencerminkan persekitaran ekonomi yang sedang berkembang dan tidak dimaksudkan untuk menjadi petunjuk jual beli, tetapi sebagai “refleksi pasaran”.

Semuanya masuk akal. Tetapi jika Dow seharusnya mencerminkan pasaran, pelabur mungkin tertanya-tanya: mengapa tidak menambah Facebook (FB)? Gergasi media sosial itu mempunyai harga saham di bawah $ 300, hanya sedikit lebih tinggi daripada Salesforce. Oleh itu, menambah Facebook (dan nilai pasaran $ 835 bilion) mungkin kelihatan lebih logik. Tetapi apa yang dianggap oleh kebanyakan pelabur biasa sebagai syarikat teknologi dilihat sebagai syarikat “perkhidmatan komunikasi” oleh orang-orang yang menjalankan Dow. Ini termasuk Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *